Het kan altijd beter!

Programmatic DOOH groeit in digital marketing

Binnen het Out-of-Home (OOH) landschap is er een opmerkelijke verschuiving gaande. Traditionele manuele inkoopmethoden maken al voor langere tijd plaats voor Programmatic DOOH, een geautomatiseerde benadering die aanzienlijke voordelen biedt ten opzichte van de traditionele manuele aanpak. Aangezien DOOH dit jaar opnieuw het snelst groeiende digitale medium is (volgens Digital Ad Spend Study, Deloitte, 2022) is er kort een blog geschreven over de voordelen en de mogelijkheden.

Wat zijn de voordelen van Programmatic Out of Home

De effectiviteit van programmatic DOOH

Programmatic DOOH biedt aanzienlijke voordelen op het gebied van effectiviteit. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën en algoritmen kunnen adverteerders hun OOH-campagnes nauwkeurig targeten en optimaliseren. In tegenstelling tot traditionele manuele inkoop, waarbij adverteerders vaak een groot publiek bereiken zonder veel rekening te houden met specifieke demografische gegevens, maakt Programmatic DOOH het mogelijk om advertenties te tonen aan de juiste doelgroep, op het juiste moment en op de juiste locatie.

Dit resulteert in een hogere effectiviteit van de advertenties en een verbeterde ROI. Doordat het mogelijk is om programmatic DOOH veel specifieker in te kopen is het ook voor kleinere adverteerders mogelijk om te starten met dit impactvolle mediumtype. Binnen programmatic is er namelijk geen minimum budget nodig. 

Hoe programmatic helpt bij personalisatie van DOOH

Een van de meest opwindende aspecten van Programmatic DOOH is de mogelijkheid tot personalisatie. Door het gebruik van data kunnen adverteerders OOH-advertenties aanpassen aan de specifieke interesses en behoeften van individuele consumenten. Dit betekent dat adverteerders relevantere advertenties kunnen tonen, waardoor de kans op interactie en merkherkenning wordt vergroot. Bijvoorbeeld, als een gebruiker een sportliefhebber is, kan een Programmatic DOOH-campagne relevante sportgerelateerde advertenties tonen wanneer die persoon in de buurt van een sportevenement of sportschool is. Dit niveau van personalisatie was voorheen ondenkbaar met manuele inkoopmethoden.

Out of home en de data integraties

Programmatic DOOH maakt ook integraties van data mogelijk. Door gebruik te maken van bronnen zoals locatiegegevens, demografische gegevens en gedragsinformatie, kunnen adverteerders waardevolle inzichten verkrijgen over hun doelgroepen en de effectiviteit van hun OOH-campagnes. Deze gegevens kunnen worden geanalyseerd en gebruikt om campagnes te optimaliseren in realtime. Adverteerders kunnen bijvoorbeeld advertenties pauzeren of aanpassen op basis van het weer, verkeersomstandigheden of andere externe factoren. Dit niveau van flexibiliteit en datagedreven besluitvorming is ongekend vergeleken met traditionele manuele inkoop.

Wat zijn de targeting mogelijkheden binnen DOOH

Binnen Programmatic DOOH zijn er diverse targeting mogelijkheden beschikbaar om advertenties nauwkeurig te richten op de gewenste doelgroep. Het voordeel van deze targeting is dat jij hierdoor een eigen doelgroep kan bereiken in plaats van de massa. Tevens is het mogelijk om op slimme momenten in te kopen. Het huidige BRO is namelijk gebaseerd op historisch onderzoek en heeft dus geen vooruitziende blik. Hierdoor kan je middels slimme targeting zichtbaar worden op plekken waar het historisch gezien zeer rustig is. De meest gebruikte manieren van targeting zijn:

Geografische targeting

Programmatic DOOH stelt adverteerders in staat om specifieke geografische gebieden te targeten. Dit kan worden gedaan op basis van landen, steden, postcodes of zelfs specifieke GPS-coördinaten. Adverteerders kunnen zo hun advertenties tonen op locaties waar hun doelgroep zich bevindt of waar ze een specifieke impact willen hebben.

Demografische targeting

Door gebruik te maken van demografische gegevens kunnen adverteerders hun OOH-advertenties richten op specifieke demografische kenmerken, zoals leeftijd, geslacht, inkomen, opleidingsniveau en meer. Dit helpt bij het bereiken van de juiste doelgroep die het meest waarschijnlijk geïnteresseerd is in het gepromote product of de dienst.

Tijdsgebonden targeting

Met Programmatic DOOH kunnen adverteerders hun advertenties op specifieke tijden van de dag of dagen van de week weergeven. Dit is handig voor het richten van specifieke doelgroepen op basis van hun dagelijkse routines of gedrag. Bijvoorbeeld, een ontbijtgranen merk kan ervoor kiezen om hun advertenties weer te geven tijdens de ochtendspits wanneer mensen onderweg zijn naar hun werk of school.

Contextuele targeting

Adverteerders kunnen OOH-advertenties contextueel targeten op basis van de omgeving waarin ze worden weergegeven. Bijvoorbeeld, een sportmerk kan ervoor kiezen om hun advertenties te tonen in de buurt van sportfaciliteiten, stadions of tijdens grote sportevenementen. Dit zorgt voor relevante en impactvolle advertenties die aansluiten bij de interesses van de doelgroep.

Moments targeting

Programmatic DOOH stelt adverteerders in staat om momenten te kiezen wanneer de gebruiker zichtbaar wilt zijn. Dit is specifieke oplossing en niet direct te relateren met een locatie, demografie of tijd. Het gaat hier vooral om trigger based advertising. Dat houdt in dat er een advertentie aangaat nadat een bepaalde trigger geactiveerd wordt. Denk hierbij aan de volgende momenten:

  • Tijdens een radio advertentie: Op de weg luisteren veel mensen radioreclames. Gezien er ook veel mogelijkheden zijn rondom roadway OOH kan dit moment gebruikt worden om mediumtypes te versterken
  • File targeting: Op de snelweg kan het ook interessant zijn om enkel in te kopen zodra er files zijn. Hierdoor is de kans groter om jou doelgroep te bereiken.
  • Sportuitslagen: Bedrijven met bepaalde sportaffectie zouden willen adverteren bij bepaalde sportuitslagen. Door dit toe te voegen aan een DSP is het mogelijk om advertenties te activeren als bijvoorbeeld Feyenoord een wedstrijd wint. 

Weer targeting: Het is mogelijk om p-DOOH advertenties enkel te activeren bij een bepaald weer. Hierdoor wordt een adverteerder enkel zichtbaar op DOOH als het regent. 

Concrete voorbeelden voor bepaalde sectoren:

Zoals bovenstaand te lezen is, zijn er genoeg mogelijkheden voor elke adverteerder om gebruik te maken van programmatic DOOH. Voor een aantal verticals hebben we wat voorbeelden opgesomd:

Retail:

In de retailsector kan Programmatic DOOH een krachtig instrument zijn om consumenten te targeten op basis van locatie en gedrag. Adverteerders kunnen realtime gegevens gebruiken om advertenties weer te geven op digitale schermen in de buurt van hun fysieke winkels, waardoor ze de aandacht van potentiële klanten kunnen trekken. Bijvoorbeeld, een kledingwinkel kan Programmatic DOOH gebruiken om relevante advertenties weer te geven op digitale billboards in de buurt van drukke winkelgebieden, waarbij ze promoties tonen of nieuwe collecties presenteren. Tevens kan gepersonaliseerde creatie helpen om dit effect te versterken. Bijvoorbeeld door de winkellocatie of de sluitingstijd te vermelden. 

Travel:

Voor de reisindustrie kan Programmatic DOOH een effectieve manier zijn om reizigers te bereiken en hen te inspireren om een specifieke bestemming te kiezen. Luchthavens, treinstations en bushaltes zijn ideale locaties voor Programmatic DOOH-advertenties. Een luchtvaartmaatschappij kan bijvoorbeeld Programmatic DOOH gebruiken om op digitale schermen relevante vluchtdeals te tonen aan reizigers. Door gebruik te maken van weertriggers zouden ze dit extra relevant kunnen maken. Als het slecht weer is op de huidige locatie zouden ze een creatie van een bestemming waar het lekker weer is kunnen tonen. Hierdoor kunnen last-minute boekingen gestimuleerd worden. 

B2B:

Voor de B2B-sector biedt Programmatic DOOH mogelijkheden om bedrijven te bereiken op relevante locaties en tijdstippen. Bijvoorbeeld, een softwarebedrijf dat zich richt op zakelijke professionals kan Programmatic DOOH gebruiken om advertenties weer te geven op digitale schermen in de buurt van conferentiecentra of zakelijke hubs. Hiermee kunnen ze hun producten of diensten onder de aandacht brengen bij besluitvormers en professionals die geïnteresseerd zijn in hun specifieke branche.

Automotive:

In de Automotive sector kan Programmatic DOOH worden gebruikt om potentiële autokopers te targeten. Adverteerders kunnen gegevens gebruiken over het koopgedrag en de interesse van consumenten om relevante advertenties weer te geven op digitale billboards in de buurt van autodealers of op drukke wegen.

Conclusie

Programmatic Out-of-Home (OOH) biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van de traditionele manuele inkoopmethoden in de wereld van Out-of-Home adverteren. Het stelt adverteerders in staat om effectievere campagnes te creëren door nauwkeurige targeting, personalisatie en data-integratie. Met Programmatic DOOH kunnen adverteerders hun advertenties tonen aan de juiste doelgroep, op het juiste moment en op de juiste locatie, wat resulteert in hogere effectiviteit en een verbeterde ROI. Door geavanceerde technologieën en algoritmen te gebruiken, kunnen adverteerders OOH-advertenties aanpassen aan de specifieke interesses en behoeften van individuele consumenten. Bovendien maakt Programmatic DOOH naadloze integratie van data mogelijk, waardoor adverteerders waardevolle inzichten kunnen verkrijgen en campagnes in realtime kunnen optimaliseren.

Met diverse targetingmogelijkheden, zoals geografische targeting, demografische targeting, tijdsgebonden targeting, contextuele targeting en moments targeting, kunnen adverteerders hun OOH-advertenties nauwkeurig richten op de gewenste doelgroep. Programmatic DOOH biedt kansen voor verschillende sectoren, waaronder retail, travel, B2B en de automobielindustrie, om specifieke doelgroepen te bereiken en impactvolle advertenties weer te geven op relevante locaties en tijdstippen. Door gebruik te maken van Programmatic DOOH kunnen adverteerders profiteren van de kracht van automatisering, personalisatie en data om effectieve en succesvolle OOH-campagnes te realiseren. Het is wel goed om te bekijken wat de toegevoegde waarde van het kanaal is t.o.v. reguliere OOH. Een mix is vaak het meest effectief.

Wil je starten met Programmatic DOOH en weet jij niet waar te beginnen? Neem dan contact met ons op.

Digitale visie voor meer performance

News & Events