Het kan altijd beter!

De Synergie tussen Brand Marketeers en Performance Marketeers

Bij DraftDigital geloven we dat een samenwerking tussen specialisten essentieel is voor succes. Twee belangrijke functies binnen marketing en media zijn Brand Marketeers en Performance Marketeers. Hoewel ze verschillende focusgebieden hebben, kunnen ze veel van elkaar leren en samenwerken om de doelstellingen van een merk te versterken. Laten we eens dieper ingaan op waarom deze twee disciplines elkaar aanvullen en hoe ze kunnen samenwerken voor betere resultaten.

Korte termijn versus lange termijn: Een gezonde balans

Een van de belangrijkste verschillen tussen Brand Marketeers en Performance Marketeers is hun tijdsoriëntatie. Performance Marketeers zijn vaak gericht op het behalen van korte termijn resultaten, zoals directe conversies en ROI. Aan de andere kant streven Brand Marketeers naar het opbouwen en versterken van merkwaarden op de lange termijn.

De waarde van deze verschillende benaderingen mag echter niet worden onderschat. Korte termijn inzichten van Performance Marketeers kunnen waardevolle gegevens opleveren die Brand Marketeers kunnen helpen bij het aanscherpen van hun lange termijn strategie. Evenzo moeten Performance Marketeers ook nadenken over de impact van hun acties op het merk op de lange termijn. Elke beslissing die ze nemen, kan een blijvende indruk achterlaten en de merkperceptie beïnvloeden.

Samenwerking tussen deze twee groepen kan leiden tot een synergie waarbij korte en lange termijn doelstellingen versterkt kunnen worden. Performance Marketeers kunnen hun tactieken optimaliseren op basis van merkdoelen, terwijl Brand Marketeers waardevolle inzichten kunnen verkrijgen om hun merkstrategie te verfijnen.

De kracht van data en creativiteit

Een ander belangrijk aspect van een samenwerking is de complementariteit van vaardigheden. Performance Marketeers zijn vaak sterk analytisch onderlegd en weten hoe ze gegevens moeten benutten om de resultaten te verbeteren. Aan de andere kant zijn Brand Marketeers experts in het bouwen van een merk en de bijbehorende brand KPI’s. Denk hierbij aan het verbeteren van de merkvoorkeur of merkintentie.

Performance Marketeers kunnen veel leren van Brand Marketeers als het gaat om het begrijpen en communiceren van merkwaarden. Door zich bewust te zijn van het merk, kunnen Performance Marketeers effectievere creatie creëren. Op deze manier voelt de consument zich sneller aangesproken wat erg belangrijk is een wereld waar de gebruiker meer dan 100 ads per dag ziet. Dit kan leiden tot betere prestaties op het gebied van conversies en ROI.

Tegelijkertijd kunnen Brand Marketeers profiteren van de analytische vaardigheden van Performance Marketeers. Het gebruik van technologieën zoals Dynamic Creative Optimization (DCO) stelt hen in staat om gepersonaliseerde en relevante inhoud te leveren aan verschillende doelgroepen, wat de merkboodschap nog krachtiger maakt.

Media optimalisatie

Een ander aspect waarbij samenwerking cruciaal is, is platforminzet. Brand Marketeers moeten effectief inkopen op platforms zoals YouTube, Online Video en Televisie om hun merkboodschap te verspreiden. Hier kunnen Performance Marketeers van onschatbare waarde zijn. Ze begrijpen de nuances van verschillende advertentieplatforms en kunnen helpen bij het maximaliseren van het bereik en de impact van de campagnes. Wij zien vaak dat brand marketeers verantwoordelijk zijn voor het inkopen van Above-the-Line media, terwijl zij onvoldoende kennis hebben van Media metrics en bijbehorende KPI’s. Door performance marketeers ook goed op te leiden in dit type media (anders dan meest voorkomende digital kanalen zoals display, SEA en Social) kun je meer halen uit mediabestedingen en maak je meer impact. Zoals ook al genoemd in de eerste alinea is het belangrijk om de lange termijn doelen niet uit het oog te verliezen en onderling contact blijft hierin belangrijk.

Samenwerken voor betere resultaten

Het is duidelijk dat de synergie tussen Brand Marketeers en Performance Marketeers kan leiden tot verbeterde resultaten voor adverteerders. Door korte en lange termijn doelstellingen in evenwicht te houden, data en creativiteit te combineren en efficiënt media in te kopen, kunnen ze samen een krachtig marketingteam vormen. 

Deze samenwerking vereist open communicatie en begrip van elkaars doelstellingen en expertises. Als Brand Marketeers en Performance Marketeers de handen ineenslaan, kunnen ze een win-win situatie creëren waarbij het merk groeit en de prestaties worden verbeterd.

Dat is uiteindelijk wat iedereen wilt!

Mocht je hier meer over willen weten kun je contact opnemen met een van onze teamleden!

Digitale visie voor meer performance

News & Events